Voetklachten

Waar komen likdoorns vandaan? Wat kun je aan eelt doen en wat zijn nu precies schimmelnagels.
Hieronder vind je nadere informatie over de verschillende aandoeningen.

Likdoorns

Likdoorns zijn trouwe jongens. Je haalt ze weg en een paar weken later zitten ze er weer. Meestal verschijnen likdoorns op plaatsen waar veel druk zit, zoals op de kleine teen. Likdoorns hebben een piramideachtige vorm waarbij de punt van de piramide in de huid drukt. Wanneer de punt op een botje drukt dan krijg je pijn. Toch zijn er eenvoudige oplossingen om dit type likdoorn te voorkomen. Soms kan een likdoorn diep onder een eeltlaag zitten en kan hij ook onder de nagel zitten. Ze komen ook tussen de tenen voor.

Wat kun je er aan doen?

Het is niet makkelijk om zelf een likdoorn weg te halen. Je kunt het beste een afspraak maken om hem te laten verwijderen en kun je advies vragen wat je kunt doen om de likdoorn niet zo snel terug te laten komen.

Zwemmerseczeem

Eigenlijk is zwemmerseczeem een voetschimmel. Het wordt zeker niet alleen in het zwembad opgelopen. Het niet goed afdrogen van de voeten na het douchen kan ook een oorzaak zijn. De veroorzaker is een besmettelijke schimmelsoort die voorkomt op warme en vochtige plaatsen waar ook op blote voeten wordt gelopen. De verschijnselen zijn een grijswitte schilfering van de huid tussen de tenen. Soms jeukt het, vooral als er kloofjes tussen de tenen ontstaan. Als de schimmel eenmaal op gang is, breidt het zich uit naar de haarzakjes met als gevolg een diepliggende ontsteking. Ook kunnen er bruine puistjes en blaasjes ontstaan. Deze blaasjes drogen uit, knappen en gaan schilferen en zorgen voor een nieuwe besmetting.

Wat kun je er aan doen?

Bij de drogist kun je zalf halen om zwemmerseczeem mee te behandelen. Wanneer je het niet vertrouwd dan kun je natuurlijk ook naar de pedicure gaan.

Kalknagels

Het woord “kalknagels” is niet helemaal juist. Onder klaknagels worden dikke, harde, geel verkleurde, soms brokkelige nagels verstaan. De oorzaak kan een schimmelinfectie zijn, maar dit hoeft niet. Ook bepaalde medicijnen kunnen een gele verkleuring aan de nagels veroorzaken.

Wat kun je er aan doen?

Kalknagels kun je het beste samen met de pedicure behandelen. Hij of zij kan met de juiste technieken en behandelingen veel lelijke en onhandelbare verschijnselen aan kalknagels verhelpen.

Eelt

Overmatig eelt wordt veroorzaakt door inwerkende krachten die ontstaan door b.v. een onjuiste stand van de voet. Veel eelt is hinderlijk en kan een branderig gevoel geven. Eelt adsorbeert vocht waardoor het opzwelt en de schoenen gaan knellen.

Wat kun je er aan doen?

Je kunt het beste met de pedicure bespreken hoe je de eeltvorming kunt tegengaan.

Kloven

In een droge huid en aan dikke eeltranden, vooral rond de hiel, kunnen zich kloven en barsten vormen. Als de kloven groter worden, scheurt het onderliggende weefsel mee waardoor bloedingen ontstaan.

Wat kun je er aan doen?

Veel narigheid kun je voorkomen door na het douchen een geschikte voetcrème te gebruiken. De pedicure kan de zware eeltranden verwijderen, zelf kun je met een vijl de hielen bijhouden.

Ingroeiende nagels

Ingroeiende nagels zijn pijnlijk en vaak moeilijk te knippen. De oorzaken zijn zeer divers. Te krappe schoenen, verkeerd knippen, maar mensen met een “bolle”nagelgroei kennen het probleem ook. Als de scherpe hoek van de nagel de nagelplaat ingroeit en zodoende de nagelwal beschadigd, kan de teen uiteindelijk gaan ontsteken.

Wat kun je er aan doen?

Wanneer de nagel nog niet ontstoken is dan kunt u het beste een pedicure opzoeken die de nagel behandeld. Mocht hij wel ontstoken zijn dan moet je naar de huisarts.